"Nem élhetsz mások elvárásai szerint. Azt kell tenned, amit te helyesnek gondolsz, még akkor is, ha ezzel megbánthatsz olyanokat, akiket szeretsz."

2010. január 23.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából ...


... került megrendezésre "A nagy mesemondó" , avagy Benedek Elek halálának 80. évfordulójára életéről és munkásságáról összeállított feladatgyűjtemény díjkiosztója (a TÁMOP támogatásában), ahol az én büszkeségem napokon át tartó, kitartó, szorgos munkával második helyezést ért el! A hatvani Városi Könyvtár remek akusztikával rendelkező aulájában a Rege együttes színvonalas, remek hangulatú, csodás zenei élményt adó műsorával fűszerezett díjátadón a 164 elkészült pályamunkából a 63 díjazott -köztük az Én csemetém is -volt jelen.
Cikk róluk! Bár üröm az örömben, hogy sem a Himnusz, sem a Szózat nem hangzott el!



Csodaszép hangok csendültek fel
a Rege együttes előadásában


Tanultunk és végül együtt énekeltünk egy nagyon szép dalt,
valamint megismerkedtünk néhány, ma már ritkaságnak
számító székely és moldvai csángó népi hangszerrel


S közben a látvány is szemet gyönyörködtető volt


No és a várva várt pillanat...
Az OKLEVÉL :)


Jellinek János a hatvani Városi Könyvtár Igazgatója
adta át az értékes tárgyjutalmat

Eredményhirdetés után...
Büszkén, örömtől csillogó szemmel
:)


Én pedig büszke vagyok rá, hogy az alma most sem esett messze a fájától!
:)

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy
– a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc -1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Kölcsey Ferenc 1823 január 22-én, nagy magányában Csekén írt Hymnus csak több év múltán, a Kisfaludy Károly szerkesztette Aurorában jelenik meg először, 1828 decemberében, másodszor pedig költeményeinek első gyűjteményes kötetében 1832-ben. A költő 1838-ban, 48 éves korában távozik az élők sorából, 1844-ben megzenésített Hymnusát sohasem hallhatta. A pesti Nemzeti Színházat bérlő Bartay Endre igazgató 1844 febr.29-én 20 körmöci aranyas pályázatot ír ki a népszerűvé vált Kölcsey-költemény megzenésítésére. A pályázat nyertese Erkel Ferenc, aki egyetlen óra leforgása alatt írta meg a Himnusz zenéjét. A Kölcsey - Erkel- Himnuszt a pesti Nemzeti Színház mutatja be 1844 júl.2-án. A széles nagy nyilvánosság előtt pedig először a Széchenyi hajógőzös vízrebocsátási ünnepén, az Óbudai Hajógyár munkásai éneklik el 1844 augusztusában.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat. Bővebben: itt.

Nincsenek megjegyzések: